Wat zijn de voordelen van een XML sitemap?

Laatst geupdate: January 21, 2021

Ik ben een enorme fan van quicks wins. 

SEO is daarentegen een proces van de lange termijn. 

Vandaag bekijken de voordelen van een XML sitemap. Je kunt dit snel toepassen op je website en snel de voordelen er van ervaren. 

Wanneer je een nieuwe website lanceert, dan wil je dat deze wordt gevonden in Google en andere zoekmachines. Met een XML sitemap kun je zoekmachines een overzicht geven van de belangrijkste pagina’s op je website. Het maken van een XML sitemap is een onmisbaar onderdeel in de SEO optimalisatie van je website. 

Het onderdeel valt onder technische SEO en is al jaren een belangrijk voor je score. XML sitemaps helpen de crawlers van de zoekmachines je website beter lezen en te begrijpen waar de website over gaat. 

Met miljoenen websites in de wereld was het nodig om orde te scheppen. Daarom werden XML sitemaps bedacht. 

In dit artikel gaan we uitgebreid in op wat een XML sitemap is, wat de voordelen zijn en hoe je gemakkelijk een sitemap kunt maken voor je WordPress website.

Wat is een XML sitemap?

Een XML sitemap biedt dus een overzicht van alle content op een website door alle pagina’s te rangschikken. Je kunt het zien als een directory. 

Inderdaad, het laat de zoekmachines precies zien welke content er beschikbaar is en hoe ze bij iedere pagina kunnen komen. Laat mij dat uitleggen:

De zoekmachines maken gebruik van bots, “crawlers” genoemd om de verschillende pagina’s te zoeken. Toch kunnen deze bots deze opdracht niet geheel zelf uitvoeren, om de crawlers een handje te helpen komen dus XML sitemaps goed van pas. Het vertelt de crawlers wat jij wilt dat jouw websitebezoeker te zien krijgt.

XML sitemaps zijn essentieel voor website die:

  • Regelmatig nieuwe pagina’s toevoegen;
  • Die niet veel interne links hebben;
  • Niet veel externe links hebben (backlinks);
  • Vaak hun content updaten;
  • Een grote infrastructuur hebben/veel pagina’s en categorieën hebben.

Hoewel XML sitemaps de kans vergroten dat je website goed wordt gecrawlde, zijn er enige limitaties. Ten eerste, sitemaps kunnen niet meer dan 50.000 urls hebben. Ten tweede moet de file size moet niet groter zijn dan 50MB. Volgens het blog van Yoast, limiteert de plugin het aantal url’s tot maximaal 1000, zodat de sitemap zo snel mogelijk kan laden.

Als we naar een XML sitemap kijken in technische termen, dan is het een text file die informatie bevat over alle pagina’s van de website. De specifieke informatie bevat the url, de publicatiedatum, auteursnaam, category, tags etc. 

Wat zijn de SEO voordelen van een XML sitemap? En welk voordeel is er voor WordPress gebruikers?

In het stuk hierboven hebben we uitgelegd dat een XML sitemap een routekaart is van je website pagina’s. XML sitemaps leiden de crawlers naar alle gepubliceerde pagina’s van de website. Er zijn meerdere SEO voordelen van het gebruiken van XML sitemap. Het gaat onder andere om:

  • Het helpt zoekmachines een compleet beeld te geven van je website;
  • Het zoekmachines om de website structuur te ontdekken;
  • Informatie over de auteur, de publicatiedatum, afbeeldingen kunnen ook worden gelezen.
  • Het helpt de crawlers pagina’s te ontdekken die weinig of geen interne links hebben.
  • Pakt automatisch nieuwe pagina’s op zodra die worden opgenomen in de XML sitemap.

Als je een WordPress gebruiker bent, dan kun je gemakkelijk met één klik een XML sitemap genereren. In het volgende onderdeel leggen we uit hoe je dit kunt doen. 

Hoe maak je een XML Sitemap?

Een XML sitemap kan automatisch worden aangemaakt met de bekende WordPress plugin van Yoast SEO. De plugin is gratis beschikbaar en kun je direct downloaden van de plugin directory. 

Er zijn veel meer onderdelen in deze plugin, maar voor XML sitemaps is een speciale map toegevoegd, waar je de XML sitemap met één klik kunt genereren. 

Je kunt de plugin als volgt downloaden:

  1. Navigeer naar “plugins” in je WordPress dashboard;
  2. Klik op “nieuwe plugin”;
  3. In de plugin directory zoek op “Yoast SEO” en klik op “installeren”. 

Eenmaal geïnstalleerd kun je de plugin activeren.
Vervolgens zie je de plugin in de linkerkant van je menu staan, onder de titel “SEO”. 

 

Klik nu op het Vraagtekenicoontje, achter de titel “XML sitemap”.

 

De plugin is erg gebruiksvriendelijk, want er zijn installatieinstructies aanwezig. Je kunt je websitenaam invullen en de juiste informatie in alle volgende onderdelen. Onder “general” en “features” in de Yoast SEO plugin vindt je de XML sitemap onderdeel. Het staat standaard op “on”. Als je klikt op de vraagteken vind je de verschillende opties. Klik nu op “See the XML sitemap”. Nu opent een tab met jouw XML sitemap.

Yoast SEO maakt een goed gestructureerde XML sitemap. Er is één basis map genaamd Sitemap Index en is onderverdeeld in kleinere mappen, zoals:

  • Posts Sitemap
  • Page Sitemap
  • Auteur Sitemap
  • Categorieën Sitemap
  • Tags Sitemap

Nu je de XML sitemap hebt aangemaakt, kun je de link kopiëren en plakken in je Search Console en op save klikken. Als je dit hebt gedaan vertel je Google daarmee, dat ze jouw website kunnen gaan crawlen.

Het grootste voordeel van het maken van je sitemap met Yoast SEO is dat het jouw sitemap automatisch update wanneer je een nieuwe post of pagina maakt!

Naast het genereren van een XML sitemap voor jouw website, kan de plugin je ook helpen met allerlei andere On page SEO onderdelen. Yoast SEO is één van de beste SEO plugins voor WordPress.  Ik raad je aan om alle onderdelen eens te bekijken.

Samenvatting

Een XML sitemap zal de zichtbaarheid van jouw website een boost geven waardoor je meer bezoekers, meer leads en meer omzet zult krijgen. 

Dit is de beste methode om de zoekmachines te laten weten dat je website bestaat en je website te laten crawlen. Als je jouw website vindbaar wilt maken in Google, dan heb je echt een XML sitemap nodig voor jouw website.

Ik hoop dat deze post je geholpen heeft om het belang van een sitemap te hebben voor jouw website. Dus mijn advies is om de Yoast plugin te downloaden en snel een XML sitemap te installeren. Voeg deze vervolgens toe aan Search console en houd op die manier goed overzicht van jouw pagina’s in Google.

Wil je weten waar teksten op websites aan moeten voldoen?

Download nu Gratis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *